
Cunoscute si sub denumirea de ulcere de presiune, escarele sunt niste leziuni ce apar la suprafata pielii, formandu-se din cauza presiunii de durata exercitata asupra anumitor zone ale corpului. Se pot dezvolta oriunde, insa cel mai adesea apar in zona coatelor, genunchilor, calcaielor, coccisului si gleznelor.
Escarele sunt leziuni tratabile, insa vindecarea lor completa nu este intotdeauna posibila. Iar fara tratament, ranile pot duce la complicatii potential fatale.
​Metode de tratament pentru escare
Schimbarea frecventa a pozitiilor cand pacientul sta in pat sau pe scaun poate ajuta ranile sa se vindece si sa impiedice formarea altora noi.
Cand ranile se afla in stadii incipiente, este posibil ca pacientii sa le poata trata acasa folosind anumite produse pentru tratament escare. Daca, insa, escarele sunt mai severe, acestea trebuie tratate sub atenta supraveghere a unui medic specialist.
In general, metodele de tratament depind de stadiul leziunilor. In randurile ce urmeaza vei gasi cateva strategii care se pot aplica in orice tip de caz:
- Elibereaza presiunea. Acest lucru se poate realiza prin utilizarea unei perne antiescare din spuma pentru a sustine zonele afectate.
- Curata ranile. Spala usor ranile foarte mici cu apa si sapun. Curata ranile deschise cu o solutie salina la fiecare schimbare a pansamentului.
- Aplica pansamente. Acestea protejeaza ranile si accelereaza vindecarea. Cele mai bune pansamente antiescare sunt cele antimicrobiene, cele care contin hidrocoloid si cele cu acid alginic.
- Utilizeaza creme topice. Cremele antibacteriene pot ajuta la combaterea unei infectii, in timp ce cremele de protectie ofera o bariera pielii deteriorate sau vulnerabile.
- Indeparteaza tesutul mort. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea durerii, insa este recomandat a fi efectuat doar de catre medicul specialist. Indepartarea tesutului mort implica utilizarea unui jet de apa de inalta presiune sau a instrumentelor chirurgicale.
- Examineaza-ti patul. De stiut ca exista saltele speciale pentru pacientii care se confrunta cu escare, numite saltele antiescare. Acestea sunt de tip cilindru si vin cu o pompa cu functii suplimentare: statica (permite sistarea pentru o perioada a functiei de umflare si desumflare a saltelei; este importanta in momentele in care pacientul este schimbat, spalat sau pansat), de semnalizare (semnalizeaza presiunea normala sau scazuta in saltea, in asa fel incat salteaua sa functioneze normal) si functie de reglare a presiunii (aceasta regleaza presiunea saltelei in functie de greutatea pacientului).